Enkele weken geleden hebben de wintersportwebsites Skiinformatie.nl, Snowplaza.nl en Snowplaza.be weer hun jaarlijks onderzoek gedaan naar de trends op het gebied van wintersport onder Nederlanders en Belgen. Ruim 2000 wintersportliefhebbers deden mee. Hieronder een korte samenvatting en een link naar het hele onderzoek.

16% gaat vaker op wintersport dan voorheen

Van alle ondervraagden gaat bijna de helft één keer per jaar op wintersport. Ruim een derde gaat zelfs twee keer en 16% nog vaker. Een klein percentage (4%) gaat niet elk jaar op skivakantie. Bijna driekwart van de respondenten gaat de afgelopen 5 jaar (exclusief de ‘coronawinters’) ongeveer even vaak op wintersport, terwijl 16% vaker gaat dan voorheen. 11% geeft aan minder vaak te gaan.

Financiële situatie reden om minder vaak, maar ook vaker te gaan

Ruim een derde geeft ‘financiële situatie’ als belangrijkste reden om minder vaak op wintersport te gaan. Opvallend is dat de financiële situatie ook bij een kwart van de respondenten die vaker gaan een belangrijke rol speelt: er is meer geld en tijd beschikbaar voor een wintersport. Opmerkelijk is ook dat bijna een vijfde aangeeft vaker kortere wintersporttrips te maken.

94% gaat op wintersport, 60% heeft al geboekt

Van alle ondervraagden geeft 94% aan dat zij zeker op wintersportvakantie zullen gaan aankomende winter. 2% weet het nog niet en 4% geeft aan niet te gaan dit seizoen. Van de 4% die niet gaat, zegt 35% dat dit te maken heeft met de financiële situatie. Dit zijn absoluut gezien 12 personen. 9% kiest voor een andere vakantie en ook 9% gaat niet in verband met een blessure. Van de respondenten die aangeeft nog niet te weten of ze gaan geeft 30% aan dat dit met de financiële situatie te maken heeft. Bijna een kwart wacht af wat de prijzen doen. Ruim de helft van de respondenten (60%) heeft zijn of haar wintersportvakantie inmiddels geboekt. 40% wil dit nog gaan doen.

Zelfde budget of meer

Ruim de helft van de ondervraagden (60%) verwacht hetzelfde budget voor de wintersport te hebben als anders. Opvallend is dat een kwart aangeeft een hoger budget te hebben dit jaar, terwijl 5% zegt minder te kunnen besteden aan de wintersportvakantie. Een groot deel van de respondenten (39%) geeft aan dat zij geen andere keuzes maken i.v.m. prijsstijgingen: zij doen net als anders. 12% kan het nog niet inschatten. Het meest zal bezuinigd gaan worden op eten buiten de deur en de accommodatie. Daarnaast worden meer boodschappen meegenomen en wordt er minder uitgegeven aan wintersportkleding, materiaal en après-ski.

Oostenrijk nog steeds populairste wintersportland

Oostenrijk blijft het populairste wintersportland onder Nederlanders en Belgen: 64% gaat hier naartoe. Daarna volgen Italië, Frankrijk en Zwitserland. Deze volgorde was hetzelfde in een vorig onderzoek.

Ruim 60% koopt skipas ter plaatse bij de kassa

Bijna twee derde van de respondenten koopt zijn of haar skipas ter plaatse bij de kassa, terwijl 3% op locatie bij een automaat koopt. 15% koopt vooraf, online, een skipas en 14% boekt een reis waarbij de skipas direct is inbegrepen. Hoe meer korting, hoe vroeger we bereid zijn een skipas online te kopen. Binnen een week voor vertrek vindt een duidelijke meerderheid, 5% een mooie korting. Andersom is men bereid een skipas meer dan 6 maanden voor de vakantie te boeken wanneer dit 30% korting op de skipas oplevert.

Skiën belangrijkste activiteit tijdens de wintersport

De belangrijkste activiteit tijdens de wintersportvakantie is overduidelijk skiën: 89% heeft dit als hoofdactiviteit. Daarna volgt snowboarden met 6%. Naast het skiën geeft een kwart aan graag te gaan après-skiën en een bijna even groot deel wil graag naast de hoofdactiviteit relaxen of een boek lezen. Ruim 16% geeft aan ook wel eens te gaan winterwandelen, 12,7% zoekt de wellness graag op en ook rodelen is een activiteit die vaak ondernomen wordt tijdens de wintersport.

Lees hier het volledige onderzoek >  Wintersport onderzoek 2023 2024

You must be logged in to post a comment.