Van 4 t/m 6 november 2020 hebben de wintersportwebsites Skiinformatie.nl
en Snowplaza.nl onderzoek gedaan naar de invloed van het nieuwe dringende advies niet te reizen tot medio januari 2020. Welke invloed heeft dit op vakantiegangers die al geboekt hebben en nog willen boeken? Gaan zij nog, ondanks het advies en de geldende reisadviezen of verschuiven/annuleren zij de skivakantie?

In totaal werkten 2823 wintersporters aan het onderzoek mee. De antwoorden werden vergaard middels een enquête, die werd verspreid via de websites en de bijbehorende social media kanalen. De enquête werd ingevuld door Nederlandstalige wintersporters, waarvan 93% woonachtig is in Nederland.

73% wil gaan

Het is duidelijk dat de bereidheid om op skivakantie te gaan deze winter nog steeds groot is: 73% wil gaan. Tijdens ons laatste onderzoek in augustus was dit nog 90%. Het percentage dat echt ‘Nee’ zegt is nauwelijks toegenomen ten opzichte van augustus dit jaar.

Duidelijk is dat een aanzienlijk deel, 16%, op dit moment nog niet weet of ze dit seizoen op wintersport wil gaan. Van de respondenten die niet gaan, geeft 95% aan dat dit direct te maken heeft met het coronavirus.

59,5% heeft geboekt en laat vakantie staan

Een opvallend groot deel van de ondervraagden heeft zijn of haar vakantie reeds geboekt en verandert hier (voorlopig) niets aan. Bijna 8% heeft geannuleerd of overweegt dat op dit moment. Ruim een vijfde van de mensen die wel op wintersport wil, geeft aan nog niet te hebben geboekt. In de categorie ‘anders’ vallen wintersporters die bijvoorbeeld een eigen onderkomen hebben in de Alpen of bij familie logeren, maar ook wordt ‘ik boek last-minute’ regelmatig aangegeven.

Kerst en Krokus

De kerstvakantie (inclusief oud & nieuw) en de krokusvakantie zijn populaire vakantieweken en dat zien we terug bij de respondenten. Het is opvallend dat 45% geboekt heeft voor de periode tot medio januari. Wellicht was deze groep extra gemotiveerd om mee te doen aan dit onderzoek.

Bij wintersporters die nog niet geboekt hebben is de maand februari veruit favoriet. Zo’n 43% van de respondenten is tussen de 30 en 49 jaar oud. Zij hebben waarschijnlijk schoolgaande kinderen en zijn afhankelijk van de kerst & krokus.

 

Geen gehoor aan advies overheid

Uit de antwoorden blijkt ruim 70% van de wintersporters die t/m medio januari heeft geboekt geen boodschap heeft aan het dringende advies vanuit de Nederlandse overheid niet naar het buitenland te reizen. Zij volgen het reisadvies niet of gaan reizen wanneer het code geel of zelfs oranje is.

5% gaf aan hun vakantie naar aanleiding van de laatste persconferentie te annuleren en 7% gaat de wintersport verzetten.

 

Negatief reisadvies voorjaar beter opgevolgd

Ook de wintersporters die na medio januari op vakantie willen gaan hebben we gevraagd wat zij doen wanneer het advies om niet naar het buitenland te reizen nog steeds geldt. Het is opvallend dat meer mensen aangeven te zullen annuleren, ruim 4x zoveel als de mensen die tot medio januari hebben geboekt. Ligt de vakantieperiode verder weg, dan zeggen we beter naar het advies van de overheid te zullen luisteren. Maar nog steeds gaat ruim de helft wél op wintersport ongeacht het dringende advies.

 

Wil je het complete onderzoek downloaden? Klik hier!

You must be logged in to post a comment.