De toerismecijfers van Tirol over de maand september zijn gepubliceerd. In totaal heeft Tirol in 2020 minder Nederlandse toeristen ontvangen in vergelijking met vorig jaar. Wel is het aantal Nederlanders dat een vakantie gevierd heeft in Tirol in september, in vergelijking met vorig jaar, gestegen. Dat er veel Nederlanders richting de Alpen vertrokken deze zomer bleek al uit het onderzoek dat we deden in mei voor indebergen.nl, maar dat er een stijging van aankomsten (+20,2%) en overnachtingen (+ 10,8%) gerealiseerd zou worden in Tirol in september is een positieve verrassing. Zeker gezien het feit dat bijna alle landen een daling in september laten zien.

Liever naar Oostenrijk dan naar Zuid-Europese landen

Voor veel Nederlanders was reizen naar de populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal geen optie dit jaar. Enerzijds omdat enkele van deze landen sneller met het vliegtuig bereikbaar zijn, anderzijds omdat het aantal besmettingen in die regio’s een stuk hoger lag in vergelijking met bijvoorbeeld de Alpenlanden. Bestemmingen die met de auto bereikbaar zijn, zijn dan ook in populariteit gestegen. Oostenrijk is één van die bestemmingen, waardoor naar alle waarschijnlijkheid meer Nederlanders voor Oostenrijk als vakantieland hebben gekozen deze zomer.

September voor het eerst weer groei sinds februari

Als we de statistieken van het jaar bekijken, dan zien we dat februari de laatste maand was waarin Nederlandse toerismecijfers een plus lieten zien voor de deelstaat Tirol. In maart zorgde COVID-19 voor een negatief reisadvies en een abrupte keldering van de cijfers. In de maanden die daarna volgden zijn er minder toeristen gemeten in vergelijking met 2019. Heel logisch, aangezien de Oostenrijkse grenzen tot 16 juni jl. gesloten waren voor Nederlandse toeristen. Gelukkig zorgde september weer voor wat licht aan de horizon. In totaal zijn er 7.272 meer Nederlandse aankomsten en 17.127 meer Nederlandse overnachtingen gemeten. De gemiddelde verblijfsduur van een aankomst lag op ruim 4,1 nachten.

Wat brengt de winter?

Dat de cijfers voor september positief zijn voor de Nederlandse vakantiemarkt in Tirol is een mooi gegeven. Dit maakt de onzekerheid over de wintermaanden jammer genoeg niet kleiner. Helaas is het reisadvies voor grote delen van Oostenrijk op het moment van schrijven oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en vakanties worden afgeraden. De coronacijfers blijven in veel landen stijgen, waardoor de wintersport in Tirol verder weg lijkt dan ooit. Deze cijfers zien de regio’s en gebieden in Oostenrijk ook en zorgen logischerwijs voor veel onrust. Kan er in december geskied worden? Zijn de grenzen überhaupt geopend? Wat betekent dit voor de accommodaties en de skigebieden? Veel vragen die nog niet beantwoord kunnen worden. De onzekerheid is groot. Maar… laten we positief blijven, hopen dat we de stijgende cijfers snel onder controle krijgen en uitkijken naar een mooi en veilig winterseizoen. Een jaar niet geskied, is een jaar niet geleefd, toch;-)?

You must be logged in to post a comment.