De belangrijkste periode voor het zomertoerisme is voorbij, waardoor de balans opgemaakt kan worden. Het onderzoeksbureau Tirol Tourism Research maakte in samenwerking met Tirol Werbung onlangs de cijfers over mei tot augustus 2020 bekend voor de regio Tirol. Hoeveel toeristen zijn er naar Oostenrijk afgereisd afgelopen zomer? En waar kwamen die vandaan? We hebben het in een overzichtelijk jasje gegoten.

Daling Nederlandse overnachtingen

Niet geheel onverwachts laten de cijfers zien dat in 2020 minder Nederlandse overnachtingen hebben plaatsgevonden in de deelstaat Tirol dan in 2019. De Oostenrijkse gebieden kijken ondanks de aanwezigheid van het coronavirus echter terug op een goede zomer waarbij de cijfers positiever uitgevallen zijn dan verwacht. In mei waren overnachtingen in verband met de lockdown en het negatieve reisadvies dramatisch. Het reisadvies voor Oostenrijk werd pas half juni weer afgeschaald door vele landen, wat je daarom in juni ook nog duidelijk in de cijfers terugziet. De maanden juli en juni waren boven verwachting goed voor Tirol als het gaat om overnachtingen.

 

Download de pdf “Zomertoerisme – mei tot augustus 2020”

Oostenrijk alternatieve vakantiebestemming

Ondanks de grote daling in het aantal zomervakanties door Nederlanders, was Oostenrijk dit jaar een relatief goedbezocht vakantieland. Vanwege het negatieve reisadvies dat op veel plekken in Zuid-Europa van toepassing was en de goede bereikbaarheid met de auto, hebben veel Nederlanders gekozen voor Oostenrijk. Verder is een vakantie in de bergen natuurlijk uitermate geschikt om afstand te houden van anderen. In Oostenrijk wordt dan ook gesproken over een zeer goede zomer en wordt gehoopt dat de winter op vergelijkbare wijze gaat verlopen.

Last-minute golf

Op dit moment zien we dat veel regio’s in Europa de reisadviezen weer aanpassen. Dat heeft uiteraard te maken met het stijgende aantal coronabesmettingen. Hierdoor zien we dat boekingen flink achterlopen in vergelijking met vorig jaar. De Nederlandstalige wintersporter wacht af en wil meer zekerheid hebben dan er nu is. Ook was er lange tijd onduidelijk hoe het winterseizoen eruit zou gaan zien op het gebied van coronamaatregelen. De skigebieden en overheden hebben die in de afgelopen weken bekendgemaakt. De meeste reisorganisaties hebben onlangs ook hun annuleringsvoorwaarden aangepast naar aanleiding van de huidige situatie, om zo meer wintersporters overhalen om nu te boeken. Als wintersport mogelijk is deze winter, waar we vanuit gaan, dan gaat er een grote last-minute golf komen.

Winter vergelijkbaar met de zomer

Het is de vraag of het winterseizoen net zo ‘succesvol’ wordt als het afgelopen zomerseizoen. Als het aan de skigebieden ligt, dan wordt direct getekend voor een minimale daling in overnachtingen zoals afgelopen zomer. Dat er minder toeristen naar de Alpen reizen dan normaal is te verwachten, maar hoeveel minder blijft afwachten. Uit ons onderzoek is gebleken dat een gedeelte van de Nederlanders dit jaar wintersport even overslaat. Gelukkig is dit maar een klein gedeelte en heeft het grootste deel reeds een boeking geplaatst of is van plan dit in de komende maanden te doen. Laten we hopen dat veel wintersporters gewoon nog steeds richting de Alpen gaan afreizen. De reisbranche staat flink onder druk, maar uiteraard zijn gezondheid en veiligheid het allerbelangrijkste.

You must be logged in to post a comment.