Het COVID-19 virus heeft de reisbranche in zijn greep en de onzekerheid onder de vakantiegangers is groot. Kunnen we deze zomer op vakantie? Wat zijn de regels in het land waar ik naar toe ga? Allemaal vragen die ronddwalen bij de Nederlandse en Belgische vakantiegangers. Ondanks dat het winterseizoen nog ver weg is, signaleren wij ook de eerste vragen rondom het winterseizoen. Om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de motivatie van de Nederlandse en Belgische wintersporter, heeft Spalder Media Agency een onderzoek verricht. Het onderzoek leverde meer dan 5.000 respondenten op en werd verspreid via de bekende wintersportplatformen Snowplaza.nl en Skiinformatie.nl.

De resultaten waren verassend. De Nederlanders en Belgen zijn nuchter en zijn over het algemeen erg positief over de wintersportperiode die ons te wachten staat.

Vaker of minder vaak op wintersport?

We vroegen of de coronacrisus invloed heeft op de frequentie van wintersport. Van de ondervraagden gaat ruim 50% normaal gesproken 1 keer per jaar richting de Alpen, 30% heeft de luxe om 2 keer op wintersport te gaan en 15% bindt zelfs nog vaker de ski’s onder. Opvallend is dat 5% verwacht volgend seizoen vaker op wintersport te gaan, terwijl 13% aangeeft minder te gaan. Ruim 80% denkt net zo vaak op skivakantie te gaan als normaal. Op de vraag of men verwacht dat het wintersportbudget zal veranderen, geeft 82% aan dat dit gelijk zal blijven.

We vermijden geen wintersportlanden

Voor de meeste wintersporters heeft het coronavirus geen invloed op de keuze van het wintersportland. Op de vraag of mensen liever niet naar een bepaald land op vakantie zou gaan vanwege het virus, gaf 81% aan dat dit geen invloed heeft. Van de vakantiegangers die hun landkeuze wel laten afhangen van het virus gaf 13% aan liever niet naar Italië te gaan, 3,7% mijdt Frankrijk, 3% laat de Verenigde Staten links liggen, 2,7% Spanje en 2,9% gaat niet naar Oostenrijk.

Liever niet met vliegtuig, trein en bus op wintersport

Duidelijk is dat veel wintersporters nadenken over het vervoer naar de wintersport. De auto, altijd al het populairste vervoersmiddel, blijft veruit favoriet. Maar liefst 34% zegt sneller voor de auto te kiezen dan normaal. Reizen met veel mensen samen, verliest duidelijk aan voorkeur. Ongeveer de helft van de respondenten kiest minder snel voor bus, trein of vliegtuig wegens het coronavirus.

You must be logged in to post a comment.